Evolutia mediului politic din Romania din ultima perioada va influenta in special procesul de privatizare, daca institutiile implicate nu vor elabora politici coerente in domeniu, au declarat ieri reprezentantii companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).
"Daca evolutia pietei de fuziuni si achizitii nu va fi puternic influentata de framantarile politice, in zona de privatizare efectul va fi mai puternic daca nu exista politici coerente in domeniu, lucru care s-a vazut si in 2006, cand s-au incheiat doar 11 tranzactii, cu o valoare de 113 milioane de dolari", a declarat Radu Stoicoviciu, director serviciu de consultanta tranzactii PwC intr-o conferinta in care firma a prezentat raportul sau anual privind activitatea de fuziuni si achizitii.
La randul sau, Emilian Radu, partener la serviciul de consultanta tranzactii, a afirmat ca economia "isi vede de treaba ei", desi exista un usor impact asupra ei ca urmare a situatiei politice. "Aceste framantari nu fac bine, pot sa va spun din culisele discutiei cu investitorii ca exista o oarecare neliniste pentru ca se prelungeste prea mult acesta stare de confuzie. Faptul ca suntem membri ai Uniunii Europene le da insa o siguranta. Daca acest lucru se intampla acum un an nu mai era aceeasi situatie. Pe termen mediu si lung economia ar trebui sa-si vada de treaba ei, asa cum si politicienii ar trebui sa-si vada de treaba lor", a spus Radu. El a mentionat ca framantari politice au avut loc si chiar au loc si in alte state europene care au aderat recent la UE, cum ar fi Polonia.
Romania, ultima la fuziuni
Romania se afla pe ultimul loc intr-un grup de noua state din Europa Centrala si de Est in functie de valoarea fuziunilor si achizitiilor pe cap de locuitor, insa pe un trend ascendent, potrivit PwC. "Daca facem o raportare a valorii totale a fuziunilor si achizitiilor din Romania din ultimii patru ani reiese ca, raportat la numarul de locuitori, avem circa 600 de dolari pe cap de locuitor, nivel ce ne plaseaza pe ultimul loc intr-un grup de noua state din regiune. Spre comparatie, in Cehia media este de 3200 de dolari pe cap de locuitor", a declarat Radu Stoicoviciu. Romania se situeaza pe ultimele pozitii si in ceea ce priveste raportarea valorii pietei de fuziuni si achizitii la Produsul
Intern Brut. "In perioada 2001-2004 acest raport a fost sub 1%, in anul 2005 procentul a fost de 3%, iar in 2006 acesta s-a redus la 2,7%. Media in regiune este de peste 3%, iar in Europa de Vest ponderea valorii pietei de fuziuni si achizitii in PIB este de 7-8%. Din acest motiv ar trebui sa ne asteptam ca atat in Romania, cat si in regiune piata fuziunilor si achizitiilor sa creasca", a spus Stoicoviciu. "Asteptarile noastre arata ca nivelul inca redus al pietei, precum si gradul ridicat de crestere economica, existenta unor economii care nu sunt consolidate si a unor conglomerate in economie vor determina o evolutie importanta a pietei de fuziuni si achizitii din Romania, in perioada urmatoare", a precizat reprezentantul PwC.
Valoarea pietei de achizitii si fuziuni realizate pe piata romaneasca a inregistrat o usoara scadere anul trecut, la 5,2 miliarde dolari, de la 5,8 miliarde dolari in 2005, in conditiile in care numarul tranzactiilor a crescut cu 15%, la 134.