sâmbătă, 21 februarie 2009

Papa Wojtyla pe drumul spre sfintenie

Catolicii au marcat ieri doi ani de la moartea Papei Ioan Paul al II lea, printr-o serie de slujbe tinute la Vatican, dar si in Polonia, tara natala a fostului Suveran Pontif. Comemorarea lui Karol Wojtyla a coincis cu finalizarea primei etape din procesul de sanctificare, prin depunerea, de catre Dioceza Catolica din Roma, a sute de mii de pagini ale documentelor care propun beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea. Pentru ca o persoana sa fie beatificata - ultimul pas inainte de sanctificare - Biserica Catolica are nevoie de dovezi ale unor vindecari pe care medicii nu si le pot explica, survenite dupa moartea celui ce urmeaza sa fie beatificat.

Beatificarea Suveranului Pontif

Dosarul privind beatificarea fostului Suveran Pontif a fost pregatit minutios de dioceza din Roma si de cea din Cracovia, iar toate documentele adunate, stranse pe baza ascultarii a peste 100 de marturii, urmeaza sa fie analizate de Congregatia Vaticanului pentru Cauzele Sanctificarii. Ultimul cuvant il va avea insa actualul Papa, Benedict al XVI-lea, cel care, de altfel, a dat unda verde initierii procedurilor rapide de sanctificare a lui Karol Wojtyla, imediat dupa moartea acestuia, desi cutumele Bisericii Catolice prevad ca acest proces trebuie demarat la cinci ani de la decesul "candidatului". Desi mii de credinciosi au scandat, acum doi ani, in Piata San Pietro, "Santo Subito", cerand sanctificarea imediata a Papei Ioan Paul al II-lea, Biserica Catolica a avut nevoie de dovezi incontestabile privind vindecari medicale inexplicabile din punct de vedere medical. In cazul fostului Papa, aceste dovezi au fost aduse de numeroase persoane, dar principalul caz pe care s-a cladit dosarul beatificarii a fost cel al calugaritei franceze Marie Simon-Pierre, in varsta de 46 de ani, care suferea de boala Parkinson si care a declarat ca s-a vindecat, in mod miraculos, dupa ce s-a rugat la Ioan Paul al II-lea. Pentru ca fostul Suveran Pontif sa fie declarat sfant, va fi insa nevoie de un al doilea miracol atribuit acestuia. "Urmarea procesului (de canonizare) depinde de Papa Benedict al XVI-lea, atat in ceea ce priveste alegerea momentului pentru anuntarea deciziei sale, cat si pentru eventualitatea scurtarii procedurii si a deciziei de canionzare", a explicat Tadeusz Pieronek, presedintele tribunalului rogatoriu care participa la procesul de beatificare a lui Ioan Paul al II-lea.

Pentru polonezi e deja un sfant

Vaticanul a organizat ieri numeroase ceremonii de comemorare a lui Karol Wojtyla. La slujba oficiata la Basilica San Giovanni din Laterano au luat parte presedintele polonez Lech Kaczynski si cardinalul Cracoviei, Stanislaw Dziwisz, fostul secretar particular al Papei Ioan Paul al II-lea, cardinalul Camillo Ruini, vicarul Romei, reamintind, cu acest prilej "mostenirea lasata umanitatii" de Ioan Paul al II-lea si "lupta sa impotriva eliberarii de sub totalitarismul comunist". "A facut miracole in Franta, America Latina si in Italia. A fost ales cazul calugaritei franceze pentru ca ea suferise de aceeasi boala - Parkinson - pe care a avut-o si Papa. Cred ca acesta este un semn pentru Franta. Trebuie citite semnele timpului
", a spus, la randul sau, cardinalul Stanislaw Dziwisz, care nu a ascuns faptul ca, pentru polonezi, Wojtyla "este deja un sfant". La Varsovia, in Piata Pisudski, o candela enorma, formata din candelele aprinse de polonezi acum doi ani, a fost aprinsa aseara la ora 21.37, ora la care a murit fostul Papa, alte mii de candele fiind aprinse la ferestrele caselor. Venerat de milioane de credinciosi, numele Papei Ioan Paul al II-lea va ramane legat de caderea comunismului in Europa de Est. Adept al reconcilierii, Wojtyla a fost primul papa care a calcat intr-o moschee si intr-o sinagoga, iar in ultimii ani a facut numeroase apeluri, fara succes, ca in proiectul Constitutiei Europene sa se faca referire la fundamentul crestin al Europei.