Doamnă Bobână, am o soră, care lucrează la o tabără din suburbia municipiului Chişinău. Are un salariu de 140 de lei, uneori 160. Spuneţi-mi dvs. cum poate să-şi întreţină familia cu banii aceştia? Şi apoi mă interesează dacă mai sunt remuneraţi în felul acesta şi alţi lucrători în R. Moldova?
G.O., Ocniţa”
O fi fiind, dar lumea tace. Dacă nu a fost găsit mort în pragul casei un asemenea salariat, oare cine o să spună că nu-i ajung bani de existenţă? Mai ales că datele oficiale sunt de-a dreptul surprinzătoare. Cică remunerarea unui salariat în sectorul privat în 2006 a fost de 1.754 lei, în sfera bugetară – 1.561 lei, iar cel mai mic salariu înregistrat în agricultură a fost 822 de lei. Departe de cel de 140-160, primit de sora dvs. Dar nu vă mire prea tare, statistica la noi e de-a dreptul „înfloritoare”! Vă rog mult să-mi daţi datele surorii dvs., am vrea să-i facem o vizită şi s-o întrebăm cum trăieşte ea cu un fir de pai.
„Se vorbea acum câţiva ani că în sudul republicii avem zăcăminte de petrol. Parcă se apucase cineva să le exploateze. Acum, nu se mai aude nimic. Care este totuşi adevărul?
Grigore Baciu, Chişinău”
Faptul că un grup de lucru din R. Moldova s-a deplasat la sfârşitul anului trecut la Baku, în vederea studierii experienţei azere în domeniul identificării potenţialelor zăcăminte de ţiţei şi gaze
naturale, vorbeşte că zvonul poate fi mai mult decât o snoavă. Se spunea în vara anului trecut că posibil vor fi invitaţi specialişti azeri să testeze teritoriul unde, chipurile, ar putea fi zăcăminte... Dea Domnul să avem ce ne dorim!
„Soţului meu i-a fost retras carnetul de conducere auto. Spune poliţia că era în acel moment în stare de ebrietate şi că a încălcat regulile de circulaţie. Mai există şi alte sancţiuni în cazul acesta?
Olga Burduja, Bălţi”
Dacă a fost pedepsit, cred că poliţia rutieră avea şi dovada, pe care soţul dvs. n-a putut s-o nege. Toţi deţinătorii de autoturisme trebuie să ştie că din octombrie 2006 poliţia este înarmată cu aparataj modern de testare a alcoolului în sânge. Legislaţia prevede pentru conducerea în stare de ebrietate o amendă până la 930 de lei sau privarea de dreptul de a conduce pentru o perioadă de 12 luni.
„Am datorii mari la „Termocom”. Din cele două odăi, una am deconectat-o, în speranţa că mă va costa mai puţin. Dar mai bine n-o făceam, pentru că tot atâţia bani îmi vin în factură
, dar nu am căldură în cealaltă odaie şi îmi mucigăiesc pereţii. Cei de la SEL mi-au spus că e posibil să-mi ia „Termocom”-ul apartamentul în contul datoriei. E posibil aşa ceva?
Elena Grimalschi, Chişinău”
S-ar putea. Am auzit că deja 44 de proprietari de locuinţe au rămas fără spaţiu locativ, având faţă de „Termocom” datorii enorme. Ce-aţi spune dvs. dacă aţi lua în gazdă pe cineva ca, încetul cu încetul, să acoperiţi suma datoriei? Mai este o variantă, dar n-o dau la ziar, veniţi la redacţie şi v-o spun la ureche, nu e pentru toată lumea...
„Am auzit eu şi nu ştiu pe cât e de adevărat, că în timpul
Uniunii Sovietice exista un laborator secret, în care erau studiate persoanele cu proprietăţi paranormale. Să fie adevărat?
Ion Ouş, Sângerei”
Au fost şi sunt asemenea laboratoare în lume. Pe timpuri, a fost creat şi un Institut de studiere a omului. Profesorul rus Aleksandr Spirkin de la Universitatea de Stat din Moscova a recunoscut într-un interviu că a fost şeful unui laborator de studiere a proprietăţilor paranormale ale omului şi că anumite persoane, pe care le-a cunoscut, puteau schimba lucruri şi fenomene prin puterile lor miraculoase. Trebuie să ştiţi că şi în Moldova sunt oameni absolut diferiţi de noi, pe unii îi cunosc, despre câţiva dintre ei am scris... Dar nu mă întrebaţi cine sunt, am promis că niciodată, absolut niciodată nu voi mărturisi cum se numesc şi unde locuiesc... E primejdios!