sâmbătă, 21 februarie 2009

Cine-l sună pe judecătorul Mihai Drosu

La 2 februarie 2007, Procuratura Buiucani a decis de a nu trage la răspundere penală elementele criminale care au vandalizat clădirea redacţiei TIMPUL
şi au incendiat arhiva acesteia.

La 23 februarie 2007, ziarul TIMPUL a depus o plângere la judecătorul de instrucţie de la Judecătoria Buiucani, prin care a cerut anularea ordonanţei de neîncepere a urmăririi penale împotriva elementelor criminale care au devastat sediul redacţiei şi obligarea procuraturii să intenteze un dosar penal atacatorilor.

După ce am fost siliţi să formulăm, de câteva ori, aceleaşi cereri adresate aceloraşi instituţii, vineri, 30 martie, la Judecătoria sectorului Buiucani a avut loc prima şedinţă de examinare a plângerii ziarului „TIMPUL de dimineaţă”. La ora 10.00, şedinţa a început cu sunetul telefonului mobil
al judecătorului Mihai Drosu. În loc de muzică, din mobilul dlui Drosu s-a auzit vocea lui Stalin: Óâŕćŕ-ĺěűé, îňâĺňü ňîâŕđčůó Ńňŕëčíó… Aşadar, din miile de melodii existente, omul legii şi-a ales-o anume pe aceasta. Nu avem nimic cu gusturile judecătorului M. Drosu, deşi ne-am întrebat la un moment dat: care sunt şansele de câştig ale unui ziar de opoziţie, când cauza este judecată de un judecător pe care-l sună tovarăşul Stalin...?

Avocatul ziarului TIMPUL a atras atenţia instanţei asupra faptului că, săptămâna trecută, poliţia a arestat zeci de persoane nevinovate, printre care şi reporteri TV, pentru simplul motiv că aceştia se deplasau să depună flori la Cimitirul Armenesc sau la monumentul lui Ştefan cel Mare. Pe când, în cazul atacului asupra ziarului TIMPUL, poliţiştii au sosit abia peste douăzeci de minute, iar după ce au ajuns la redacţie, au mâncat seminţe la colţul străzii şi nu au întreprins nimic pentru a stopa fărădelegile.

Până în prezent, redacţia TIMPUL nu a putut obţine copia
ordonanţei procuraturii de a nu începe urmărirea penală, din 2 februarie 2007. Procuratura Buiucani a refuzat eliberarea acestui act, motivând că ordonanţa se află la Judecătoria sectorului Buiucani, la magistratul Silvia Gârbu. (Scandaloasa judecătoare S. Gârbu este un vechi „prieten” al redacţiei TIMPUL, încă din perioada când a dispus încasarea unui milion de dolari de la TIMPUL pentru simplul fapt că am scos în vileag tranzacţia ilegală a guvernului comunist cu maşini Şkoda. În prezent, acel caz se află pe rol la CEDO, iar guvernul a prezentat observaţiile sale Curţii Europene).

Ne-am adresat de mai multe ori judecătoarei S. Gârbu, dar, în mod surprinzător, aceasta a declarat că nu deţine un asemenea document. Cine a minţit: procurorul sau judecătoarea S. Gârbu? Nu se ştie, în schimb, plângerea ziarului TIMPUL aşa şi nu a fost examinată vinerea trecută. Deşi avocatul a cerut ca procurorul să se deplaseze în biroul
vecin şi să ia materialele din dosar de la judecătoarea S. Gârbu, acesta a refuzat.

Următoarea şedinţă este fixată pentru data de 5 aprilie. Nu ne facem prea mari iluzii privind şansele de câştig în acest caz, deoarece, de la 2001 încoace, la noi în ţară deciziile le ia ňîâŕđčů Ńňŕëčí, nu judecătorii.

Atacul banditesc asupra ziarului TIMPUL nu este prima acţiune în forţă a regimului comunist împotriva libertăţii de expresie. De când se află comuniştii la putere, am fost mereu hărţuiţi prin tot felul de instanţe, culminând cu tentativa de asasinare a colegei noastre Alina Anghel. De altfel, autorii acestei crime nu au fost găsiţi nici până azi. S-a ajuns până la închiderea ziarului în 2004, ca urmare a demascării unei tranzacţii dubioase a guvernului cu compania „DAAC-Hermes”.

Amintim că, la 15 ianuarie a.c., redacţia ziarului „TIMPUL de dimineaţă” a fost atacată banditeşte de un grup de „creştini” care, potrivit unor surse bine informate, nu erau decât simpli agenţi sub acoperire ai SIS şi activau în cadrul Mitropoliei Moldovei. Cum altfel poate fi explicat faptul că, imediat după atac, activiştii comunişti din diferite localităţi difuzează intens zvonuri precum că ziarul TIMPUL este finanţat de masoni şi nu trebuie citit, deoarece s-a vândut lui necuratu’ etc.?