sâmbătă, 21 februarie 2009

Dupa ce au pacatuit in grup, aliatii rup protocolul in Saptamana Mare

Oare au trait bine doi ani?

Emil Boc: Premierul Tariceanu este un impostor, ar trebui sa-si dea demisia. Rupem Alianta.

Crin Antonescu: Presedintele PD ar trebui sa taca in Saptamana Mare. Nu PNL-PD a castigat alegerile.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, ieri, componenta viitorului Cabinet, format din PNL si UDMR. Noul Executiv propus cuprinde 18 membri, inclusiv primul-ministru, ministrul de stat Marko Bela si ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu. In aceasta dupa-amiaza, Parlamentul isi va da votul pe formula guvernamentala. PC, PRM, PD, PLD au anuntat ca vor vota „impotriva“, in timp
ce PSD si-a conditionat votul „pentru“.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a trimis ieri conducerii Parlamentului scrisoarea cu noua componenta a viitorului Guvern, din care PD nu face parte. El a declarat ca protocolul Aliantei D.A. „nu se rupe“. Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a declarat, la randu-i, dupa sedinta Biroului Politic Central al partidului, ca liberalii nu vor solicita denuntarea Protocolului Aliantei, subliniind ca PNL doreste sa duca la îndeplinire obligatiile asumate. Componenta noului Guvern PNL-UDMR a fost votata în BPC al liberalilor. Pe de alta parte, Melescanu a mentionat ca senatorii PNL se asteapta ca democratii din grupul Aliantei de la Senat sa sprijine Guvernul restructurat, având în vedere ca programul de guvernare ramâne acelasi ca atunci când din Executiv facea parte si PD. El a mai spus ca, daca PD hotareste sa rupa Alianta, este responsabilitatea democratilor.

Totul pentru UE
Primul-ministru a oferit si cateva detalii referitoare la restructurare. Astfel, Tariceanu a precizat ca ministrul economiei si finantelor (functie rezultata prin comasarea a doua ministere), Varujan Vosganian, îsi va concentra activitatea pe componenta de finante si mai putin pe sectorul energetic, în care activitatea poate fi coordonata de la nivel central, prin politici si strategii. Odata cu restructurarea, numarul secretarilor de stat din anumite ministere ar putea fi modificat, iar o serie de autoritati nu vor mai fi gestionate de Cancelaria premierului, în timp ce Secretariatul General al Guvernului va fi condus de un înalt functionar public, si nu de un ministru-delegat ca în prezent. Tariceanu a reluat ieri si argumentele restructurarii Guvernului, aratând ca vechea formula politica nu mai asigura unitatea si coerenta actului de guvernare, fiind nevoie de o structura mai eficienta care sa corespunda statutului de membru UE al României.

Orban nu s-a votat
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a precizat ca decizia restructurarii Executivului este „o necesitate politica“, „misiunea“ liberalilor fiind de a recupera decalajul fata de tarile UE. Totusi, Orban a votat, în sedinta BPC al PNL, împotriva noului Executivului din care face parte, desi nu a recunoscut, în timp ce vicepresedintii Norica Nicolai, Marian Petrache si Dan Radu Rusanu s-au abtinut. Principala nemultumire a lui Orban a fost ca s-a decis trecerea Companiei Nationale de Investitii, aflata în prezent în subordinea Ministerului Transporturilor, la viitorul Minister al Dezvoltarii Regionale, care va fi preluat de UDMR, au sustinut surse citate de Mediafax. Potrivit acestora, Orban i-ar fi reprosat premierului si faptul ca în noua structura a Executivului nu se regasesc Norica Nicolai sau Crin Antonescu. Tariceanu, în schimb, i-a spus lui Orban ca i-a propus lui Antonescu – care nu a fost prezent la sedinta liberalilor – sa preia Ministerul Educatiei, oferta fiind declinata.

Remaniere sau restructurare?
Premierul Tariceanu a invocat, în scrisoarea adresata Parlamentului privind propunerile de modificare a structurii si componentei Guvernului, articolul 85 din Constitutie, care se refera la propuneri de remaniere guvernamentala. Mai multi parlamentari juristi sustin ca noua formula a Cabinetului Tariceanu este o remaniere guvernamentala, si nu o restructurare. Votul care urmeaza sa fie dat în Parlament asupra noii formule guvernamentale propuse de Tariceanu nu este echivalent cu un vot de învestitura, caz în care ar fi trebuit ori ca premierul sa fie înlocuit, ori ca premierul în functie sa se prezinte cu un alt program de guvernare, sustin parlamentari juristi. Acestia considera ca, în cazul în care votul Parlamentului nu va fi favorabil propunerii de remaniere multipla, actualul Executiv, în formula anterioara remanierii, se considera pastrat în functie.

Votul secret, pe Cabinet
Camera Deputatilor si Senatul se vor reuni in aceasta dupa-amiaza în sedinta comuna pentru a vota noul Executiv. Ministrii propusi în noul Guvern au fost audiati ieri dupa-amiaza si azi dimineata în comisiile de specialitate ale Parlamentului. In cadrul sedintei comune, Tariceanu va prezenta noua formula guvernamentala, iar comisiile vor sustine rapoartele privind audierea celor nominalizati pentru functiile de ministri. Fiecare grup parlamentar va putea sa-si exprime punctul de vedere în maximum 15 minute. Votul asupra Cabinetului va fi secret cu bile. In acest context, Birourile
Permanente ale Parlamentului au amânat pentru saptamâna viitoare discutarea scrisorii presedintelui Basescu privind organizarea unui referendum pe tema introducerii votului uninominal, subiect care s-a aflat pe ordinea de zi de ieri, a birourilor.

PLD paraseste sala la vot
Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a anuntat, ieri, ca parlamentarii formatiunii vor participa la dezbaterile din Parlament, dar se vor retrage din sala în momentul votarii noului guvern. In acest fel PLD va adopta o atitudine similara PD. Liderul PLD a aratat ca, din punctul de vedere al liberal-democratilor, singura solutiei pentru stabilitatea României este recurgerea la alegeri anticipate. Stolojan l-a criticat pe premierul Tariceanu, afirmând ca acesta a reusit performanta de a aduce PSD la guvernare, ceea ce Adrian Nastase nu a reusit sa faca în 2004. PRM si PC, de asemenea, nu vor vota noul executiv.

PIN denunta noul guvern clientelar
Partidul Initiativa Nationala (PIN) considera ca aprobarea în Parlament a noului guvern restructurat ar valida existenta unui guvern clientelar impus de PNL-UDMR si a cerut PSD sa nu sustina un asemenea cabinet. Totusi, PIN considera benefica pentru climatul politic actiunea de eliminare a PD din structura guvernamentala, putându-se stopa astfel excesele prezidentiale materializate prin intermediul liderilor PD.

PSD conditioneaza votul «pentru»
PSD va vota pentru un Guvern restructurat fara PD, a anuntat, ieri, liderul Mircea Geoana, adaugând ca dintre doua rele social-democratii îl aleg pe cel mai mic, pentru ca are responsabilitatea de a asigura o minima functionare a institutiilor statului. El a reafirmat faptul ca pozitia adoptata de PSD nu echivaleaza cu o asociere la guvernare si a anuntat ca PSD va continua „energic“ demersul de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu si de eliminare de la guvernare „a puterii de dreapta“. Totodata, PSD a impus sase conditii pentru acordarea sprijinului parlamentar noului guvern, Geoana anuntând si ca social-democratii îsi rezerva dreptul de a recurge la motiunea de cenzura când va considera ca se impune. Mai mult, liderul PSD a precizat ca Tariceanu va fi responsabil daca viitorul guvern va actiona pentru autonomie.

Antonescu: In Saptamana Mare, Boc ar trebui sa taca

Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a declarat, ieri, ca in Saptamana Mare Emil Boc ar trebui sa taca. El a facut, astfel, aluzie la afirmatia de duminica a presedintelui PD care preciza ca sarbatoarea Floriilor il impiedica sa reactioneze la decizia premierului de a scoate PD din Guvern. Liderul liberal a precizat ca noul guvern va fi legitim daca primeste votul de investitura al majoritatii parlamentare. El i-a reamintit lui Boc o declaratie mai veche a presedintelui Traian Basescu, ce spunea ca nu Alianta PNL-PD a castigat alegerile parlamentare din 2004. (B.A.)

Liderii europeni, retinuti in asteptarea rezultatelor

Vicepresedintele Partidului Liberal-Democratilor Europeni, Marcus Loning, a comentat, ieri, la RFI România, restructurarea Guvernului de la Bucuresti, considerând ca premierul Tariceanu încearca sa dea un impuls politicii românesti, ceea ce ar fi „o idee buna“. Întrebat daca Executivul de la Bucuresti va fi mai eficient fara PD, europarlamentarul a spus: „Guvernul precedent a fost foarte eficient în multe domenii“. „Totusi, au existat anumite dificultati în privinta politicii externe“, a comentat Marcus Loning. Pe de alta parte, vicepresedintele grupului socialist din PE, Jan Marinus Wiersma, a declarat ca scoaterea PD de la guvernare confirma criza politica si ca „social-democratii vor fi pragmatici în aceasta situatie“. Întrebat daca restructurarea este o miscare înteleapta si daca noul Guvern va fi mai eficient, vicepresedintele europarlamentarilor socialisti a apreciat ca vor fi mai putine lupte în cadrul Cabinetului. „Premierul va avea mult de lucrat pentru a obtine majoritatea în Parlament“, a mai spus Wiersma.

Noii ministri din curtea Palatului Victoria

Senatorul Paul Pacuraru, propus la conducerea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, se numara printre fondatorii Partidului National Liberal, a fost timp de sapte ani vicepresedinte al partidului si este secretar al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala. Profesia de baza a lui Paul Pacuraru este cea de sociolog. Potrivit declaratiei de avere, mostenirile sunt cele care l-au imbogatit pe senatorul liberal, actiunile de la firma Eurocom, de la Protip si la Loconfort.

Ovidiu Ioan Silaghi, viitorul ministru pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale, si-a început cariera politica în 1990, a administrat firme private timp de noua ani, a fost presedinte al Camerei de Comert Satu-Mare, iar în prezent este europarlamentar din partea PNL. Este de profesie inginer. Conform declaratiei de avere, Silaghi detine doua terenuri, unul dobândit în 2003 si altul din 2006, cu o valoare de impozitare de 30.000 de euro. Casa este cumparata in 2003 si are 107 metri patrati.

Deputatul Cristian Mihai Adomnitei, propus pentru a prelua conducerea noului Minister al Educatiei, Cercetarii si Tineretului, are pregatire universitara tehnica si a câstigat, cu doar o luna în urma, al doilea mandat pentru sefia tinerilor liberali. Este de profesie inginer constructor. Potrivit declaratiei de avere, Adomnitei detine, din 2003, un teren agricol de 2.057 mp, cumparat în Iasi, iar din 2005 un apartament de 99,67 mp, achizitionat cu 87.102 lei. Cristian Mihai Adomnitei are la doua banci credite totalizând 28.000 de euro.

Adrian Cioroianu, propus pentru portofoliul Ministerului Afacerilor Externe, a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti în 1993, cursuri de masterat în istorie la Universitatea Laval din Quebec, Canada, în 1997. În 2002, Adrian Ciorianu si-a luat doctoratul în istorie la Universitatea Laval din Quebec, Canada. S-a înscris în PNL in 2002, iar din 2005 este euroobservator la Parlamentul European. Nu detine casa, masina sau vreun cont in banca, ci doar 5.000 de metri patrati de teren, achizitionat in 2005.

Decebal Traian Remes, nominalizat la Agricultura si dezvoltare rurala, este economist de profesie si a ocupat functia de ministru de finante in guvernul cederist, din perioada 1998-2000, tot ca membru PNL. În perioada 1992 – 1995 a fost vicepresedinte si presedinte al Consiliului Judetean Maramures, iar între 1995 – 1996, director sucursalei bancare Credit Bank din Baia Mare. A parasit PNL pentru a se inscrie in PNTCD, pe care l-a parasit pentru conservatori, ca pana la urma sa se intoarca la PNL.

Ludovic Orban, nominalizat la functia de ministru al transporturilor este inginer, viceprimar al Capitalei, presedinte al PNL Bucuresti si, conform CV-ului publicat pe site-ul Primariei Capitalei, are ca hobby-uri chitara si jocurile de sah si bridge. In declaratia de avere gasim un apartament cumparat in 2002, un autoturism Renault Clio, achizitionat tot in 2002 in leasing. Anul 2002 pare sa fi fost cel mai banos an pentru Orban, a putut sa economiseasca si 14.500 de dolari, iar in 2006 a mai pus la banca alte 5.000 de euro.

Korodi Attila, propus de premier pentru functia de ministru al mediului, reprezinta UDMR si, în urma cu mai putin de doua luni, a ratat ultimul loc eligibil al maghiarilor români pe lista pentru Parlamentul European. Incepand cu 2004 detine functia de secretar de stat la Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), initial pe probleme de integrare europeana si apoi pe probleme de mediu.
Este de profesie inginer. Ca avere, are doar un apartament în Miercurea Ciuc, în suprafata de 61 de metri patrati.

Ieseanul Tudor Chiuariu are 30 de ani si va fi cel mai tânar ministru al justitiei. Cu experienta juridica si cu pregatire de specialitate în domeniul protectiei intereselor financiare ale Uniunii Europene, avocatul Tudor Chiuariu din Baroul Iasi a preluat initial conducerea Departamentului de Inspectie a Primului-Ministru. Dupa reorganizarea acestuia, în iulie 2005, a fost numit seful Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF), structura specializata în controlul fondurilor europene. Detine doar un apartament de 38 de metri patrati.

Teodor Viorel Melescanu, propus pentru portofoliul Apararii, este în prezent vice-presedinte al Senatului. Din 2002 detine functia de vice al PNL. Melescanu a fost ministru de stat si ministru al afacerilor externe in perioada 1992-1996. Este artizanul spargerii PSD in 1997 si fondatorul Aliantei pentru Romania, formatiune care a fuzionat cu PNL. Este colectionar de ceasuri
si singurele proprietati imobiliare, apartament si casa de vacanta, sunt achizionate in 2003. Din 2006 are si un Audi, pe langa aproximativ 16.000 RON in conturi bancare.

Cristian David va fi ministrul de interne si al reformei administrative. El a fost si pana acum membru al Cabinetului Tariceanu si a ocupat postul de delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquisului comunitar. Este doctor in stiinte economice. Averea mentionata in declaratie vine in mare parte din partea nevestei. David a dobandit de unul singur un teren si o casa. Sotia a venit cu alte doua parcele si alte doua imobile.

Guvernul restructurat
Prim-ministru: Calin Popescu Tariceanu
ministru de stat: Marko Bela
ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul: Mihai Voicu
ministrul afacerilor externe: Adrian Cioroianu
ministrul economiei si finantelor: Varujan Vosganian
ministrul justitiei: Tudor Chiuariu
ministrul internelor si reformei administrative: Cristian David
ministrul apararii: Teodor Melescanu
ministrul transporturilor: Ludovic Orban
ministrul educatiei, cercetarii si tineretului:Cristian Adomnitei
ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse: Paul Pacuraru
ministru pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale: Ovidiu Silaghi
ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale: Decebal Traian Remes
ministrul sanatatii:Eugen Nicolaescu
ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor: Laszlo Borbely
ministrul mediului si dezvoltarii durabile: Attila Korodi
ministrul culturii si cultelor: Adrian Iorgulescu
ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei: Zsolt Nagy

Democratii si-au luat în serios rolul de opozanti, criticånd în termeni extrem de duri „Guvernul ilegal condus de un premier impostor”. Chiar daca au fost dati afara din executiv, democratii nu pleaca cu mâna goala, ci anunta ca îsi iau zestrea cuvenita unui mostenitor de drept al Aliantei PNL-PD. Presedintele democrat, Emil Boc, a mai precizat ca va oficializa divortul de liberali si la tribunal, demarând procedurile juridice de constatare a ruperii Aliantei.

Dupa o sedinta de aproape trei ore a conducerii PD, liderii democrati au iesit la rampa dând curs nemultumirilor de a fi fost exclusi de la masa
guvernarii. Emil Boc a avut numai reprosuri la adresa celui care pâna mai ieri îi era partener de guvernare si de Alianta, Calin Popescu Tariceanu, pe care l-a acuzat de toate „relele“. În opinia PD, premierul e vinovat ca ar fi facut tot ce i-a stat în putere pentru a rupe Protocolul Aliantei si pentru a înceta colaborarea liberalo-democrata. „Tariceanu s-a grabit sa anunte decesul Aliantei si s-o înmormânteze, îndeplinind dorinta PSD“, a acuzat Boc, anuntând ca democratii vor demara procedurile în instanta pentru constatarea ruperii Aliantei PNL-PD , ale carei baze au fost puse în vara lui 2003.

Mostenitorii Aliantei?
Constatând ca „liberalii au mintit si au înselat „electoratul care în 2004 a votat Alianta PNL-PD, preferând în schimb sa colaboreze cu PSD, Boc a precizat ca partidul sau ramâne mostenitorul de drept al Aliantei portocalii. Cu zestrea de votanti ai Aliantei, democratii intra în opozitie si nu au de gând sa tradeze principiile protocolului si sa se alieze cumva cu dusmanii declarati de la PSD. Boc a mai spus ca prin gestul premierului de a renunta la colaborarea PD pentru a ajunge la mâna voturilor PSD, s-a îndeplinit practic un mai vechi vis al unor liberali care înca din campania
pentru alegeri visau o astfel de alianta PNL-PSD. „Premierul Tariceanu va deveni acum premierul PSD al PNL“, a constatat Boc, adaugând ca democratii nu îsi vor da voturile pentru noul guvern, ci vor parasi sala de plen la momentul votului.

Nu sustin un guvern minoritar
Liderul democratilor a tinut sa sublinieze ca partidul sau nu poate sutine un guvern minoritar, „un guvern ilegal, al tradarii Aliantei, care are în frunte un premier impostor“. Boc a insistat cu etichetarile de premier impostor puse lui Tariceanu, explicând ca acesta nu mai e îndeptatit sa ramâna în functia de prim-ministru pentru ca a ajuns aici în numele Aliantei PNL-PD, inexistenta în acest moment. Prin recenta decizie de a renunta la democrati, premierul nu face decât sa sfideze voturile a milioane de români care au votat Alianta - mai spus democratii.

Demisia premierului
Presedintele democrat considera ca daca Tariceanu vrea sa ramâna premier nu are decât sa-si dea demisia, sa formeze un nou guvern si sa demonstreze ca poate deveni prim-ministru al PNL. Prin urmare, PD i-a solicitat demisia premierului si formarea unui alt cabinet, si nu remaniere prin pastrarea postului câstigat de Basescu în numele Aliantei. Potrivit lui Boc, premierul a încalcat decizia 1 din 20 octombrie 2004, care prevedea nominalizarea lui Calin Popescu Tariceanu ca prim-ministru din partea Aliantei.

Vinovat de toate crizele...
Si presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, considera ca premierul se face vinovat de toate crizele. Prin amânarea alegerilor pentru Parlamentul European, premierul a aprins scânteia crizei guvernamentale, a remarcat Videanu. În opinia sa, criza morala s-a declansat dupa ce, saptamâna trecuta, premierul a constatat decesul Aliantei. Un alt repros pe care democratii îl aduc premierului este ca a declansat criza institutionala prin faptul ca si-a asumat formarea unui nou guvern, trecând dincolo de limitele Constitutiei.

Basescu: Noul Guvern, ilegitim
„Componenta politica a executivului a fost radical modificata, astfel încât legitimitatea democratica a noii formule de guvernare nu mai respecta vointa electoratului, asa cum a fost ea exprimata cu ocazia scrutinului din 2004“, a precizat, ieri, presedintele Traian Basescu.
„În actualul context, apreciez ca buna functionare a sistemului democratic poate fi asigurata fie prin asumarea transparenta a unei noi majoritati politice, fie prin întoarcerea cât mai grabnica la vointa suveran exprimata prin votul cetatenilor români“, a conchis seful s