Desi Ministerul Sanatatii a stabilit ca, de la 1 aprilie, insulina, medicamentele
oncologice orale si cele pentru post-transplant pot fi eliberate prin farmacii, ieri, potrivit reprezentantilor Colegiului Farmacistilor din Romania, Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente, Asociatiei Retelelor de Farmacii din Romania si Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente, nici o farmacie din Romania nu era aprovizionata cu aceste medicamente si nici pregatita pentru stocarea si manipularea lor.
Boala lunga
"Ani de zile distribuitorii si farmaciile au sustinut rezolvarea situatiei inumane a bolnavilor cronici care isi procura medicamentele care ii tin in viata
in doar cateva spitale. (...) Din pacate, decizia eliberarii prin farmacii a medicamentelor pentru aceste boli cronice, laudabila si salutara altminteri, a fost luata pripit, fara o analiza a situatiei actuale si fara pregatirea si implementarea in prealabil a unor masuri de siguranta pentru pacienti. In pofida avertizarilor, industria farmaceutica a fost insuficient, in graba si in ultimul moment consultata asupra masurilor luate cu privire la cele trei programe. De aceea, a fost solicitata amanarea cu o luna a intrarii in vigoare a actului normativ care reglementeaza aceste programe, precedata de o pregatire atenta si detaliata impreuna cu toate partile implicate", se arata intr-un comunicat comun al organizatiilor mentionate mai sus. Reprezentantii sectorului subliniaza ca normele tehnice pentru aplicarea acestor programe nu au fost niciodata discutate cu reprezentantii industriei, ele fiind publicate, pentru prima data, pe site-urile CNAS si ministerului vineri, pe 30 martie, cu numai o zi inainte de data in care medicamentele ar fi trebuit sa se gaseasca in farmacii.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dorit ieri sa informeze bolnavii "in legatura cu urmatoarele aspecte: medicatia pentru aceste programe este gratuita si se elibereaza fara plafoane, iar toate farmaciile aflate in relatie contractuala cu CNAS sunt obligate ca in cel mult 24 de ore de la primirea unei comenzi pentru un medicament din aceste programe sa se aprovizioneze, in cazul in care acesta nu exista in stoc". Ministrul a adaugat ca, pana in 15 aprilie, medicatia din cele trei programe va fi gasita si in farmaciile de spital.