Ultimii ani au adus schimbari majore in ceea ce priveste piata fortei de munca si relatiile de munca. La inceputul anilor '90, prima intrebare la care trebuia sa raspunda o persoana aflata in cautarea unui loc de munca era : "Do you speak English?". Lucrurile au evoluat astfel ca in
cat astazi intrebarea la care trebuie sa raspunda cei care isi doresc un loc de munca bine platit este: "Can you do the job?".
Cu alte cuvinte, cererea este mult mai specializata, pe domenii foarte stricte in care este necesara recrutarea unei persoane care vine dintr-o companie competitoare sau dintr-un domeniu adiacent.
Putine vesti bune
De cealalta parte, cei aflati in cautarea unui loc de munca au o experienta mai bogata in spate la care se adauga un nivel de pregatire mult mai ridicat in conditiile in care a crescut numarul celor care au urmat diverse cursuri de pregatire si specializare. Cam aici se opresc vestile bune.
Si asta pentru ca, la o populatie de 21,6 milioane de locuitori, Romania are in acest moment numai 4,6 de milioane de salariati. Iar jumatate din acestia lucreaza in sectorul privat, care realizeaza in Romania aproape 70% din Produsul Intern Brut. Fortand putin lucrurile, am putea spune ca, pentru un lucrator la stat care munceste cu aceeasi tragere de inima ca unul la patron, alti doi salariati ai bugetului chiar stau degeaba.
La toate acestea se adauga faptul ca in timp ce numarul de salariati a scazut continuu din 1990 incoace, aproape ca s-a dublat numarul pensionarilor. Raportul din salariati si pensionari ajunsese anul trecut la 1/1,5.
Mare discrepanta la salarii
In ceea ce priveste piata romaneasca a salariilor, in opinia analistilor, aceasta este una inca nerestructurata, caracteristica economiilor aflate in tranzitie.
Astfel, posturile cu responsabilitati ridicate sunt platite in Romania cu mult peste media pietei, in timp ce muncitorii si persoanele cu studii superioare care nu ocupa posturi de top management sunt subplatiti.
Salariul mediu net lunar pe ansamblul economiei, a ajuns in februarie anul acesta la 4,7 milioane lei, adica 141,4 de dolari sau 132 de euro.
Raspunzatoare pentru nivelul mic al salariilor sunt si cotele de impozit ridicate pe care trebuie sa le suporte companiile pentru a-si plati angajatii. Aceasta, alaturi de productivitatea scazuta si numarul mare de pensionari, sustinuti tot de cei care lucreaza, determina Fiscul sa ia mult din putin, desi datoriile din ce in ce mai mari la bugetul asigurarilor sociale de stat arata ca nivelul ridicat al taxelor devine din ce in ce mai greu de suportat.
In Romania, la un salariu mediu brut lunar de numai 183 de euro, nivelul taxelor care trebuie platite se ridica la 52%, in timp ce in Slovenia, de exemplu, unde salariul este de 1.150 de euro lunar, contributiile sociale reprezinta 38%.
5.400 $ pentru un manager
In ceea ce priveste pozitiile de conducere, salariul unui manager de varf din Romania poate ajunge, in medie, la 65.000 de dolari pe an (5.400 de dolari pe luna), unul dintre cel mai ridicat in comparatie cu statele vecine. Salarii comparabile cu cele din zona se inregistreaza la nivelul de middle management (managerii de departamente). Acestia au in Romania venituri brute de circa 18.000 de dolari anual (1.500 pe luna), comparabile cu cele din Cehia - 15.000 de dolari anual (1.200 pe luna) - si cu cele din Ungaria - 19.000 de dolari pe an (1.600 pe luna).
Pentru acest an, analistii estimeaza ca salariile brute in Romania vor creste in medie cu 18,2%. Cea mai mare crestere, de 18,7% este estimata pentru middle management si pentru personalul cu studii superioare, in timp ce pentru nivelul de top management media cresterii salariale este de 17,9%.
Dar, pentru a castiga mai bine nu este importanta numai pozitia dintr-o firma, ci si localitatea in care isi desfasoara aceasta activitatea. Astfel, la nivelul tarii se inregistreaza mari discrepante intre salariile celor care muncesc in Bucuresti si ale celor din provincie.